top of page

LIED A LES ARTS EL DIA DE L’ÒPERA


Valencia. Palau de les Arts. 25-X-2020. Cicle Les Arts és Lied. Lise Davidsen, soprano. James Baillieu, piano. Lieder de Brahms, Schumann, Grieg i Strauss.


Lise Davidsen es presentà a València en la Sala Principal del Palau de les Arts amb un recital de lied. La soprano noruega està tenint una progressió meteòrica desde que en 2015 va guanyar Operalia, ha cantat en Metropolitan , Royal Opera House, Bayreuth, serà Sigliende el mes que ve a la Deutsche Oper, repetirà a Bayreuth i de segur que recorrerà, si les autoritats sanitàries ho permeteixen, les millors sales del planeta. Sempre és excitant descobrir una nova veu de la qualitat de la de Davidsen enfrontar-se a nous papers i quasi seguir amb ella el desenvolupament d’una carrera que esdevé brillant.

I res millor que un Liederabend on es pot gaudir la capacitat del cantant d’afrontar un persontage diferent en cada cançó, la seua capacitat d’assumir el text , els colors, els recursos tècnics al servei de la música, l’expressivitat. Davidsen va ser generosa oferint respecte al text, contenció dramàtica i la seua veu espectacular de soprano lírica dramàtica que va literalment omplir i fer tremolar una sala massa buida per a l’excepcionalitat de l’esdeveniment.


La veu es projecta amb aguts amb la dosi perfecta de metal, amb un registre ampli, sense fisures, greus poderosos i centre bellíssim.


Però cantar lied no es cosa sols d’una veu. I la soprano i el pianista ho van saber fer. La conjunció amb el jove i veterà pianista James Baillieu va ser perfecte. Ja vam poder gaudir de l’aproximació d’ambdós artistes al Festival degà de lied al nostre país, la Schubertíada de Vilabertran, en 2018 on van causar una autèntica sensació.


Baillieu, asidu a la programació de la Wigmore Hall londinense és un digne hereu de la gran tradició de pianistes repertoristes amb Gerald Moore al capdavant. Va teixir d’una sonoritat plena, sense aristesel cant. Mai estàtic, la música, sempre viva als dits de Bailleu feien una perfecta progressió de l’acció de les cançons. Coneixedor, encara més que la seua companya soprano de l’intenció sonora dels clàssics, Brahms i Schumann i especialment virtuós amb les poc conegudes i excepcionals cançons de Grieg del Op. 69.

Amb una clara intenció progressiva, Lise Davidsen , micròfon en mà va anar desgranant algunes dels lieder que va cantar durant el recital, especialmente en el que es refereix a la reina Maria Estuarda dels lieder de Schumann i la referència a les cançons populars del també norueg Edvard Grieg. Es a partir de llavors quan el voltatge a la sala va anar creixent i un públic silenciós es va deixar emportar per la conexió dels artistes. Per a arribar als celebèrrims lieder de Richard Strauss, que la soprano ha gravat per a Decca en el seu album de debut. Confiança plena, torrent de veu que arribà al clímax en el Befreit Op. 39, darrere del qual la sala va aplaudir espontàneament.


De regal, excepcionals Ein Traum de Grieg i Morgen de Strauss.


Un recital de lied excepcional, d’aquells que fan història. Esperarem a tornar a escoltar a la Davidsen prompte a València, el seu debut ens ha deixat amb ganes de més.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page