top of page

CULTURA I PEDAGOGIA RESISTENTS EN TEMPS DE PANDÈMIA.

Arranca el curs acadèmic al Conservatori de Requena amb un nou equip directiu disposat a posar en marxa el seu projecte educatiu.


Ens toca viure un temps en què el "No" a qualsevol cosa que tingues pensat fer és una constant. No has d'arrimar-te a ningú, no has d'eixir si no és imprescindible, no has d'anar a llocs amb molta gent, no has de fer cap imprudència que poguera condicionar la teua salut o la de les persones que estan al teu voltant. I no has de fer plans de cap tipus, per què molt probablement seran cancel·lats.


En aquest clima, sens dubte, començar un projecte del tipus que siga és, anímicament, un poc més costós de l'habitual. Si normalment la inèrcia i la sobrecàrrega de treball ja ens porten a deixar de banda moltes idees i activitats que potser desenvoluparíem si tinguérem un poc de temps lliure, ara eixa inèrcia s'ha transformat en una mena de pedra d'uns 200 kg de pes formada per una barreja de responsabilitat amb els conciutadans, inseguretat pel futur, i un poc de por a contagiar-nos o a participar d'alguna activitat que puga provocar algun contagi, tot i que a aquestes altures de la partida, ha quedat més que clar que la cultura és dels sectors més segurs on es contagien menys persones.



I així i tot caminem amb eixa roca de 200 kg penjada a l'esquena, i encara que semble que és inamovible, ahí està el sector cultural, aguantant i més que aguantant, creant i proporcionant goig, diversió i bellesa a una societat que en aquest temps de color gris ho necessita més que mai.


Auditoris que mantenen la seua programació, festivals que s'han celebrat íntegres o quasi íntegres (Mostra Sonora de Sueca, Ensems...), iniciatives culturals de tot tipus que han adaptat les seues instal·lacions, propostes i formats per poder continuar vius, i el que ens ha portat a escriure aquest article, els projectes pedagògics que es mantenen en marxa sense perdre ni un àpix de creativitat ni intensitat en el treball amb els alumnes. En una situació en la qual per aplegar a l'aula has de passar per un control de temperatura, llavar-te les mans, per després continuar fent la classe amb mascareta posada si és possible, tocant als alumnes el menys possible i inventant noves maneres de fer les explicacions, u pensaria que en aconseguir impartir els continguts marcats en cada cicle, ja ha fet més que suficient. I és així. Tanmateix, el món de la pedagogia està ple de persones amb una vocació real i un convenciment absolut en la importància del que fan, i nosaltres hem tingut l'oportunitat de conéixer un poc més a prop a uns pocs exemples de professors i professores convençuts i d'estudiants afortunats al seu voltant.


Per què és una gran sort, si, una sort immensa que pot marcar la diferència en la vida d'una persona, el fet de trobar-se amb un mestre que més enllà dels continguts, et transmet la passió pel que fa.

En aquest cas, ens hem desplaçat a Requena convidats per Rocío Cintero, Vicedirectora del Conservatori Mariano Pérez Sánchez, per parlar amb el nou equip directiu que s'estrena aquest curs. Rocío ens va contar que malgrat tot el que està passant, en l'equip estan decidits a desenvolupar el seu projecte pedagògic en el percentatge més gran possible, i el primer pas amb el qual ja han començat és el d'apropar l'activitat musical del Conservatori al poble de Requena. Un exemple d'aquesta aproximació ha sigut l'acte d'inauguració del curs acadèmic: un acte que va comptar amb la presència del Director General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, En Manuel Gomicia Giménez i al que va actuar com a mantenidora de Na Natalia Montañés Bori.



Després de visitar les instal·lacions del Conservatori i signar en el llibre d'amics del Conservatori, tots es van desplaçar al Teatre Principal on va tindre lloc un concert en el qual va actuar l'alumnat de Cor, el quartet de clarinets "Violeta", l'orquestra de corda i el dúo de clarinets "Stacattissimo". Nosaltres no vam poder assistir al concert per restriccions i precaucions derivades de la Covid-19. L'acte, que és la primera volta que s'ha celebrat a aquest Conservatori, va comptar també amb la presència de Rafael Snaz Espert, director de la Banda Simfònica Municipal de València, i ha sigut el primer fruit de la col·laboració entre el Conservatori i l'Ajuntament.

Està previst que aquesta col·laboració continue al llarg de tot el curs i que el Conservatori realitze totes les seues audicions i concerts en espais cedits per l'Ajuntament per tal que també siguen oberts a qualsevol persona que vullga gaudir d'un bon concert.



El Conservatori també ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Ciudad de Requena, que ha becat a alumnes d'especialitats minoritàries, per tal d'impulsar els estudis dels instruments menys demandats a priori pels estudiants.





En aquest conservatori han tingut l'opció de fer les classes presencials reduint grups i adaptant els espais que abans s'utilitzaven per activitats comunes per convertir-los en aules. Així tots els i les estudiants del Conservatori poden continuar la seua formació, i sens dubte, formen part d'aquest conjunt d'alumnes afortunats que estan envoltats de professors i professores que ensenyen amb precissió els continguts però per damunt de tot, són capaços de transmetre allò que els va fer voler dedicar-se a la música.


Des d'ací la nostra admiració a tots els docents d'aquest i de tots els centres d'estudis musicals i de tot tipus, que s'estan enfrontant a aquesta situació pandèmica moltes voltes sense els mitjans adequats, amb una sobrecàrrega molt gran de treball, però que no han perdut gens de la seua convicció i del seu amor per la docència.


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page