top of page

LES OLIMPIADES DEL VIOLÍ INTERNACIONAL S'ESTAN JUGANT A CULLERARTS

La migdiada imprescindible, ni massa llarga ni massa curta. Cal estar descansat però no adormit. Despertar, preparar l'uniforme perfectament plegat a la borsa, i el berenar o el sopar, segons l'hora, per a abans o després del concert. Recorde amb nostàlgia aquells rituals que seguia cada dia de concert quan cantava a l'orfeó Valencià. Un dia de concert sempre era un bon dia.


De segur que ara, els tres finalistes del I Concurs Internacional de violí "CullerArts" estaran seguint els seus propis rituals per preparar la gran final. Tots eixos gestos, que comencem a fer la primera vegada que ens enfrontem al públic i que a poc a poc, segons anem passant més voltes per aquesta experiència, consolidem i repetim sempre de la mateixa manera fins a fer-los imprescindibles per a la nostra concentració. Tres herois, tres supervivents que han superat unes semifinals complicadíssimes i que es batran el dissabte vinent per fer-ho un peliu millor que els altres dos i ser el guanyador d'aquesta primera edició.


Encara tenim frescs els records del festival Àgora que també celebrà la seua primera edició fa dues setmanes escasses, i ens trobem amb una nova proposta, espentada per Cristóbal Soler, director d'orquestra de reconegut prestigi que va molt més enllà del que és dirigir orquestres en el que es refereix al seu desenvolupament professional.


D'acord amb el que vam tindre oportunitat de parlar amb Cristóbal fa uns mesos, el projecte de "CullerArts" es va gestar al seu cap com una manera de satisfer diverses inquietuds simultàniament.


Per una banda ens trobem un important vessant pedagògic. És imprescindible obrir espais per tal que les noves generacions troben el seu camí. Cristóbal sempre s'aproxima als músics jóvens i aquesta és només una de tantes iniciatives que ha impulsat, com les I Jornades Internacionals de Direcció Musical que porten el seu nom i que es van celebrar l'estiu passat, el Màster de direcció de l'Acadèmia Aido José Collado, o la introducció a la Setmana de Música Religiosa de Cuenca de la interpretació d'obres de jóvens creadors.


Entenc que quan et dediques a una cosa com la música, per la que sents una estima real i profunda, no pots guardar-te eixe goig només per a tu. Necessites fer arribar la passió a quantes més persones millor per què si no pot esclatar-te tanta energia dins del cos. I per això, malgrat tindre una agenda desorbitada de compromisos, Cristóbal, com tants altres músics (alguns dels quals ja hem tingut oportunitat de conéixer en diferents articles), enceten propostes com aquest festival.

A banda del vessant pedagògic, ens trobem amb l'assenyalament d'un buit, d'una necessitat. El panorama musical espanyol es troba, segons les seues paraules, manc d'un concurs Internacional de violí de referència. I clar, doncs si no està, a qui esperem per fer-ho possible? Sens dubte, va tindre molt a vore l'Ajuntament de Cullera, que va abraçar la proposta com a pròpia i l'ha desenvolupada fins al final.


D'alguna manera relacionat amb aquest punt, l'últim aspecte que determinà en el cap de Cristóbal Soler la posada en marxa del projecte, va ser el fet que la Comunitat Valenciana és de sobres coneguda per la seua música de vent-metall. El teixit i la gran llavor pedagògica de les bandes ha creat sens dubte generacions i generacions de músics d'aquestes cordes cada volta més perfeccionats, reconeguts i admirats a tota Europa. Però què passa amb la resta d'instruments? Doncs no passa res per què la realitat é que hui en dia el novell a la Comunitat és altíssim en qualsevol sector de l'orquestra. Però cal fer.ho saber. I res millor que un festival internacional de violí per començar a posar la Comunitat al mapa musical europeu en tots els instruments de l'Orquestra.


Hem estat a la primera semifinal i la veritat és que el jurat tenen una feina ben difícil al davant. A banda de les consideracions tècniques, que hauran de ser avaluades pels experts, de tots els intèrprets emanava força, sensibilitat i expressivitat per igual. Els tres millors tindran l'oportunitat de tocar el dissabte vinent amb l'Orquesra de València, dirigida per Isabel Rubio, en el que serà segur una gran final.


Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page