top of page

PEDAGOGIA ACTIVA: LA GRAN SORT DELS ESTUDIANTS AMB PROFESSORS QUE TRASPASSEN LÍMITS

Que estudiar música no és només un aprenentatge intel·lectual, no és cap secret ni cap novetat. Tampoc la música és només una disciplina artística ni un vehicle d'expressió. És totes eixes coses juntes i almenys una més, encara que podríem continuar afegint noves i noves virtuts: la dimensió social.


La música, com qualsevol art, atorga a l'artista una capacitat que el diferencia d'aquelles persones que no practiquen ni gaudeixen de cap disciplina artística, que és la capacitat de crear bellesa, l'habilitat de fer una cosa bella del no -res: partint del full en blanc inventar un dibuix, partint de la quietud, fer nàixer una coreografia, partint del silenci, fer sonar una bella melodia. Eixa capacitat és un don i una fortuna que sens dubte contribueix a augmentar la felicitat de qui la posseeix.


En el cas de la música afegim a aquesta habilitat ja de per si meravellosa, la capacitat de ser compartida amb altres. Perquè és perfectament possible crear bellesa estant a soles, siga amb l'instrument que siga. Però és també molt factible compartir eixos moments de creació amb més persones, i anant més enllà, fer creacions compartides.

És per això que quan una persona entra a formar part d'algun tipus d'agrupació musical, al cap de poc temps aquesta activitat és molt més que el que objectivament es practica. L'activitat compartida molt prompte provoca la creació de nous vincles emocionals amb els altres amb qui es comparteixen els moments de creació artística. I aquests vincles personals i emocionals tenen, al seu torn, un retorn positiu sobre el procés d'aprenentatge, ja que en afegir emocions positives associades a la realització d'una determinada activitat, ens vénen més ganes de practicar-la i l'aprenem més, millor, més ràpid i més feliços.


I així s'enceta un cercle que no té final, per què segons passa el temps, dominem més l'instrument, gaudim més de compartir amb els companys, i estem més motivats per aprendre i evolucionar més encara. Cap de les tres potes ha de fallar. I per això, les experiències educatives que faciliten la interacció entre alumnes i la integració en projectes més amples que surten fora de la formació marcada pels plans d'estudis, són tan importants.


Aquest cap de setmana hem tingut l'oportunitat d'arrimar-nos a un més d'aquests projectes que surten impulsats per mestres i alumnes amb una gran motivació per la pràctica de la música: les VII Jornades d'Oboè organitzades pel Centre Artístic Musical de Bétera.


En acostar-nos diumenge a migdia al CAM de Bétera, ens hem trobat amb una banda de més de 30 oboès formada per instrumentistes de totes les edats i nivells que interpretaven per al públic un repertori clàssic i també modern incloent peces de Queen i una versió de "I will survive".


Juanvi Gil, mestre d'oboé a aquest centre, ens ha explicat que aquestes jornades d'Oboé començaren fa ja set anys organitzades entre ell i María Fernández, exalumna seua convertida en professora d'Oboè al Conservatori de Lucena, Córdoba. A les darreres edicions s'ha afegit també el Conservatori José Iturbi gràcies a la professora Olga Albiach.

Les jornades funcionen com un intercanvi, de manera que un any els alumnes de Lucena vénen a Bétera i l'any següent els alumnes de Bétera i València viatgen al sud. Durant un cap de setmana, els participants de les jornades realitzen diverses activitats musicals totes vinculades a l'estudi de l'oboè. En cada edició es tria un oboista destacat per tal que impartisca una sèrie de màster classes i sessions amb els alumnes. En aquesta ocasió Franscisco José Gil Ferrer, catedràtic d'oboé de Saragossa, que a més a més és de Bétera i ha sigut professor al CAM tant de Juanvi com de María Fernández, ha sigut l'encarregat d'impartir aquestes sessions. En altres edicions, ha participat el solista de l'orquestra de radioteleviió espanyola, el solista de l'orquestra de Granada o el catedràtic de Jaen .


L'oboista convidat fa una màster classe i també s'organitzen classes individuals amb ell, de manera que tots els participants a les jornades tenen una sessió amb l'oboista convidat. Juanvi descriu el treball pedagògic de Francisco José Gil com excepcional, "té una màquina de radiografiar de manera que en quant et sent tocar sap dir-te exactament els problemes que tens i com resoldre'ls".

A més de la màster classe, reben duess classes col·lectives amb el professor convidat, tres assajos per grups formats d'acord amb els diferents nivells i tres assajos també de banda d'oboè on participen més de 30 oboès sumant els 23 de l'intercanvi, més els mestres i també antics oboistes del CAM que han sigut convidats.


Però el mateix Juanvi emfatitzava, parlant amb nosaltres, que a més a més d'aquest intens estudi de l'oboe durant un cap de setmana, és igual o més important la dimensió social de l'activitat. Els alumnes visitants passen el cap de setmana vivint en alguna família de la localitat receptora, de manera que tenen una experiència de convivència plena. Les famílies participen estretament en les trobades, organitzant i preparant els dinars i les activitats per al poc de temps lliure que queda entre tantes sessions de música. És així com es reforcen els llaços d'amistat entre els alumnes, que viuen un cap de setmana sencer immersos en la creació musical i la companyia d'aquells amb qui comparteixen precisament aquesta afició i aquest goig creatiu.


Sobra dir que al concert de cloenda es percebia l'emoció de tots els organitzadors per l'èxit de l'esdeveniment i per les emocions compartides al llarg del cap de setmana, que reflecteixen per a ells el treball de tota la vida dedicada a treballar i gaudir de l'instrument. Com deia María Fernández, "després de tot el que he rebut dels meus mestres Francisco José GIl i Juanvi, no puc més que dedicar-me amb tota la meua energia als meus alumnes per transmetre'ls el que sé i aquesta forma d'entendre la música"


Enhorabona a tots i totes. Sens dubte una gran aportació a l'evolució dels estudiants que han participat i que han tingut la sort de trobar a professors tan motivats al seu camí.


Galeria completa d'imatges:

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page