top of page

"LA GUITARRA ÉS L'INSTRUMENT QUE FA PLORAR ALS SOMNIS...": LES 16 JORNADES INTERNACION


  • Se celebraran des de hui 24 de novembre al 2 de desembre en el Palau de la Música, el Museu de Belles arts, el Liceu Francés i el Col·legi Major Rector Peset

  • En el marc de les Jornades tindrà lloc el Concurs Internacional de Guitarra Alhambra per a Joves

  • A més de concerts, el programa inclou exposicions, conferències, presentacions i el lliurament dels Premis Torsimany

 

La música per a guitarra inundarà la ciutat de València del 24 de novembre al 2 de desembre amb motiu de la celebració de les 16 Jornades Internacionals de la Guitarra de València. Una consolidada convocatòria que en aquest 2018 recordarà i homenatjarà a Federico García Lorca (1898-1936) l'any en el qual es compleix el 120 aniversari del seu naixement. Un autor que amb el seu missatge poètic universal va contribuir a convertir la guitarra en una icona cultural essencial del nostre país.


Però a més del de Lorca, en aquesta 16 edició es compleixen també aniversaris d'autors essencials de la literatura guitarrística universal, als quals també se'ls pararà esment a través de la seua música o de debats sobre el seu llegat artístic. És el cas de Fernando Sor (1778-1839), Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), Manuel María Ponce (1882-1948) o els valencians Vicente Asencio (1908-1979), Francisco Llácer Pla (1918-2002) o Emilio Calandín (1958). Les Jornades comptaran amb la participació d'artistes de gran nivell i prestigi internacional, procedents de Bielorússia, Corea del Sud, França, Itàlia, Perú i Rússia, així com concerts d'intèrprets espanyols de la talla de Paco Seco, Fernando Espí o Álex Garrobé. Així mateix, el Ensemble de Guitarres del Conservatori Professional de Música de València oferirà un concert sota la direcció de Juan Luis Roldán.

6º Concurs Internacional de Guitarra Alhambra per a Joves En el marc d'aquestes Jornades tindrà lloc el 6º Concurs Internacional de Guitarra Alhambra per a Joves (CIGAJ), una decidida aposta de l'empresa de fabricació de guitarres de Muro (Alacant) i de l'Associació Torsimany que comptarà amb la participació de joves concursants estructurats en quatre categories: A (fins a 10 anys), B (fins a 13 anys), C (fins a 17 anys) i D (fins a 23 anys). Les eliminatòries d'aquest concurs, nascut amb la finalitat d'incentivar a les joves generacions de guitarristes en l'estudi de la guitarra espanyola, se celebraran el 30 de novembre en el CM Rector Peset, mentre que la final serà el dissabte 1 de desembre en el Palau de la Música de València, auditori on tindrà lloc la Gala de Clausura i el Lliurament de Premis el dia 2 de desembre.

Premis Torsimany Durant les Jornades també es lliuraran els Premis Torsimany, una iniciativa que pretén incentivar i premiar tots aquells projectes interessants i de qualitat que desenvolupen les diferents personalitats i sectors i institucions culturals públiques o privades relacionats amb el món de la guitarra i de la música (intèrprets, compositors, associacions, editorials, distribuïdors, discogràfiques...). Aquests Premis són els primers i més importants guardons que existeixen en el nostre país dedicats a prestigiar i reconèixer als grans noms i projectes que es realitzen entorn de la guitarra. En la modalitat col·lectiva, el jurat ha premiat enguany a l'Ordre de la Terrassa considerada com una de les formacions de plectre més innovadores. Fundada en Nájera en 1974, el repertori d'aquesta orquestra és extens i abasta des de la música medieval fins a la contemporània, passant per obres barroques, galants, clàssiques i romàntiques i tenint un especial interès i dedicació per la música espanyola de tots els temps. Per la seua banda, el valencià Emilio Calandín rebrà el Premi Torsimany en la modalitat individual en reconeixement a la seua extensa i fructífera trajectòria que abasta àmbits com la interpretació, la docència, la composició, etc. sent un referent indiscutible de la música actual per a guitarra.

Activitats paral·leles A més dels concerts i el Concurs, el programa de les 16 Jornades Internacionals de Guitarra de València inclourà altres activitats paral·leles com la ja tradicional Exposició i Presentació de Guitarres Materials i Artística en el Palau de la Música els dies 1 i 2 de desembre. Una exposició que acollirà guitarres, materials afins a la música i la guitarra, llibres, partitures... de les signatures Editorial Piles, RC Strings i els guitarreros Guitarres Alhambra, Valentín Andronic, Germans Díaz Ortiz, Gómez de Guillén, Manuel Capdavanter, Oscar Muñoz i Guitarres Raimundo. Al costat d'aquests elements, podrà gaudir-se de les obres artístiques de Luis Abad, Juan Baptista d'Álvaro i Errazu, Juan Grecos, Esther Hinojosa, Mila Ramón, María Luisa Romero i Rosa Vicent, i les fotografies de Tato Baeza i Jaime Soler. També en el Palau el dissabte 1 de desembre se celebrarà una taula redona sota el títol “Entre Llácer i Calandín... Piles”, una trobada amb motiu del centenari de Llácer Pla (1918-2002) i del seixanta aniversari d'Emilio Calandín (1958), fonamentals compositors valencians de la contemporaneïtat, en el qual ens acostarem als seus diferents universos estètics a través de les intervencions del fill de LLácer Pla, Joan LLácer, i el propi compositor Emilio Calandín, acompanyats de Jesús Piles, editor oficial del catàleg compositiu d'aquests dos autors. Els assistents a les Jornades també tindran l'oportunitat d'intercanviar opinions amb guitarrers, fabricadores, editors… i conèixer les més recents novetats i una selecció de les millors guitarres de la mà del concertista Rubén Parell. A continuació es presentarà el CD “Amb tanta tenerezza” que ha gravat amb tan sols 12 anys el jove guitarrista Ausiàs Parell (2006) al costat del seu pare, el catedràtic de guitarra del Conservatori Superior de Música de València Rubén Parell. Les activitats paral·leles es completaran amb la conferència “El batec del cor flamenc: El compàs” a càrrec del prestigiós i reconegut guitarrista flamenc i director gerent de RC Strings Juan Grecos que se celebrarà el diumenge 2, dia de la Gala de Clausura que comptarà amb l'actuació de la reconeguda guitarrista Tatyana Ryzhkova.


En definitiva, un Festival obert a tot tipus de públics, de gran qualitat artística, d'emoció i sobretot de passió per un instrument que, com deia García Lorca:fa plorar als somnis... i com la taràntula, teixeix un gran estel per a caçar sospirs”. Més de 2000 visitants i aquesta nova convocatòria, que fa la número 16, avalen aquest Festival com un dels més importants del nostre país. Més informació: José L. Ruiz del Port (Director artístic). Tel. 610 43 77 06 Cristina Quílez (Comunicació). Tel. 655 20 15 07 Web: http://jornadasdeguitarra.com/PROGRAMA DE LES JIGV 2018 DISSABTE 24 DE NOVEMBRE A les 19.00 h. Saló d'Actes del Museu de BBAA Sant Pío V Concert de guitarra: Philippe Vila i Cantiga Guitar Duo(França-Rússia).

DIMECRES 28 DE NOVEMBRE A les 20’00 Saló d'Actes de l'Institut Francés Concert de guitarra: Omar Nínxol (França-Perú).

DIJOUS 29 DE NOVEMBRE A les 19.30 h. Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset Concert de guitarra: Paco Seco (Espanya). Sorteig Públic per a establir l'ordre d'actuació en el 6º CIGAJ

30 DE NOVEMBRE A les 19.30 h. Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset Concert de guitarra: Fernando Espí (Espanya). Inici de les Proves eliminatòries del CIGAJ.

DISSABTE 1 DE DESEMBRE - A les 10’00 h. Sala Lucrecia Bori del Palau de la Música Inauguració de l'Exposició de Materials i Artística. - A les 10’30 h. Sala Martín i Soler del Palau de la Música Final del CIGAJ. categories A i B. - A les 12’00 h. Sala Rodrigo del Palau de la Música Concerte de guitarra: Alex Garrobé (Espanya). - A les 16’30 h. Sala Martín i Soler del Palau de la Música Final del CIGAJ. - A les 19’30 h. Sala Martín i Soler del Palau de la Música Mesa Redona: “Entre Llácer i Calandín… Piles”. - A les 20’00 h. Sala Martín i Soler del Palau de la Música Prova Acústica de Guitarres de l'Exposició. Amb Rubén Parell. Presentació del CD “Amb tanta tenerezza” d'Ausiàs Parell (2006) i Rubén Parell. Lectura de Guanyadors del CIGAJ.

DOMINGO 2 DE DESEMBRE - A les 11’00 h. Sala Martín i Soler del Palau de la Música Concerte de Joves Intèrprets: Ensemble de Guitarres del Conservatori Professional de Música de València. Juan Luis Roldán, Director. - A les 12’00 h. Sala Martín i Soler del Palau de la Música Conferencia de Juan Grecos: “El Batec del Cor Flamenc: El Compàs”. - A les 18’00 h. Sala Rodrigo del Palau de la Música Acte de Clausura de les JIGV. Lliurament dels Premis Torsimany de la Guitarra 2018. Lliurament de Premis del 6º Concurs Internacional de Guitarra Alhambra per a Joves (CIGAJ). Presentació en concert de Seung Dj. Kim (Corea del Sud). Guanyador del CIGAJ 2016. Concert Extraordinari de Clausura: Tatyana Ryzhkova (Bielorússia) EXPOSICIÓ DE GUITARRES I MATERIALS 1 i 2 de desembre en el Palau de la Música de València.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page