top of page

XXVI EDICIÓ DE LA SCUBERTIADA A VILABERTRAN

Aprofitem l'arribada de Setembre i la clausura del festival aquest cap de setmana, per fer un repàs de la Schubertiada a Vilabertran, que aquest curs ha fet la seua XXVI Edició, edició que ha incorporat moltes i interessants novetats, que fan d'aquest festival un esdeveniment més rellevant si cap del que ja era.


El nostre company Paco Cholbi ha tingut l'oportunitat de gaudir del festival en directe i compartirà amb tots els lectors d'aquest espai la seua expeiència.

Però comencem aprofondint en el que ha sigut la XXVI Edició de la Schubertíada a Vilabertran.

 

Un any més, la Schubertíada ha tornat amb una programació de gran rigor i qualitat artística i enguany es presenta amb nombroses novetats.

El festival ha estat sempre un referent ineludible pel lied, que és la forma musical vocal més netament romàntica. I en aquesta edició es reivindica programant un total de 18 recitals que, en el seu conjunt, es poden considerar un autèntic who is who del panorama del lied actual, amb la participació de grans mestres combinada amb altres intèrprets més joves i, com a marca de la casa, alguns debuts dels que seran els grans cantants del futur.


ACADÈMIA DE LA SCHUBERTÍADA


Wolfram Rieger, pianista acompanyant assidu a la Schubertíada

ha presentat la seva vocació pedagògica. Per donar continuïtat al seu curs de lied que porta impartint a Barcelona des de fa 22 anys, Rieger ha escollit quatre músics que han treballat intensament a Figueres durant el mes d’agost per presentar els resultats en un concert el 18 d’agost.

CONCERTS


S’han programat un total de 22 concerts durant l’estiu.

S’hi afegeixen 8 concerts més al llarg de l’any a Barcelona i Euskadi promoguts per l’Associació Franz Schubert, que fan un total de 30. RECITALS DE CANTANTS

La llista de cantants participants al festival combina experiència amb joventut: Josep Ramon Olivé, Mercedes Gancedo, Katharina Konradi, Sarah Connolly, Matthias Goerne, Bernarda Fink, Lise Davidsen, Natalia Labourdette, Mojca Erdmann, Anna Lucia Richter, Andrè Schuen, i Christoph Prégardien.

Katharina Conradi i Wolfang Rieger

PIANISTES


S'ha reivindicat un cop més la participació de la majoria dels grans pianistes especialistes en l’acompanyament de la veu en el festival, que són: Wolfram Rieger, Malcolm Martineau, Alexander Schmalcz, Roger Vignoles, James Baillieu, Gerold Huber, Daniel Heide i Julius Drake. Wolfram Rieger Matthias Goerne Mojca Erdmann Christoph Prégardien Bernarda Fink


NOUS ESCENARIS


El centre neuràlgic de la Schubertíada ha sigut la Canònica de Vilabertran amb 16 concerts. En aquesta edició s'han afegit quatre nous escenaris per complir diversos objectius:

- Figueres (juliol): consolidar audiència i emfatitzar que la Schubertíada és el principal festival de clàssica de la ciutat.

- Saint-André de Sorède (agost): superar la frontera i apropar-se al públic francès fent un homenatge a Pau Casals al Rosselló des de Catalunya.

- Castelló d’Empúries (agost): un concert amb l’orgue històric més important de Catalunya un cop acabada la seva renovació.

- Sant Quirze de Colera (agost): un espai extraordinari que combina patrimoni i natura que permet apropar-se a un públic nou amb format de concert diferent.


CONFERÈNCIES


S'han programat 5 conferències que han tingut lloc a Vilabertran:

Hans Pfitzner: que parli la música, a càrrec de Joan Grimalt. Jean Sibelius.

La cançó, a càrrec d'Antoni Colomer.

Wilhelm Müller, un poeta rescatat per la música, a càrrec de Miquel Desclot.

Compondre davant la mort: les darreres sonates de Schubert, a càrrec de Miguel Ángel Marín. Una micro-òpera sacra, amb i sense paraules, a càrrec de Carlos Calderón.


LA SCHUBERTÍADA I LA JOVENTUT


La Schubertíada, més enllà de l’interès que tenen la programació i la proposta cultural al voltant de la cançó poètica, ha tingut sempre una vocació pedagògica. Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, la Schubertíada ha portat a terme iniciatives en aquest sentit com la col·laboració amb la Universitat de Girona, que durant tres anys va organitzar cursos d’estiu al voltant de Franz Schubert i altres creadors romàntics vinculats a les programacions del festival.

Des de bon començament hem estat convençuts que el mestratge dels artistes que programem podia tenir una continuïtat creant una acadèmia internacional. És per això que el 1994 es va convocar per primer cop un curs d’interpretació per a cantants i pianistes, un projecte que, sempre tutelat pel mestre Wolfram Rieger, el 2017 va arribar a la 22a edició. Aquest any, alguns dels alumnes que van assistir a aquest darrer curs d'interpretació han tingut ocasió de participar en la primera Acadèmia de la Schubertíada, aquest cop a Vilabertran. El concert final de l'Acadèmia ha sigut un dels recitals del festival; un al·licient més per al públic i, per als joves músics, un estímul que no oblidaran mai.

Però els alumnes de l'Acadèmia no seran els únics joves intèrprets. La joventut és sempre una aposta important a la programació de la Schubertíada i enguany més que mai hem presentat una allau de talent que en la seva majoria han sigut debuts: Katharina Konradi, Lise Davidsen, Andrè Schuen, Natalia Labourdette, Trio VibrArt, Cosmos Quartet, Josep Ramon Olivé i Mercedes Gancedo. Tots ells compartiran la seva experiència amb grans mestres que en la seva joventut també van debutar de la mà de la Schubertíada.


En resum, un festival molt seriós, que combina perfectament la qualitat dels intèrprets, la innovació en propostes i la selecció d'indrets geogràfics espectaculars per dur a terme el festival.

A la web www.schubertiada.cat trobeu tota la informació del festival i podeu estar pendents de l'arribada de la propera edició, que sens dubte caldrà marcar-la en roig al calendari.

Al nostre article de demà, les impressions de primera mà del nostre company Paco Cholbi.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page