top of page

REDESCOBRIM LA BANDA SONORA DE PEL·LÍCULES COM "PLÁCIDO" O "EL BOTXÍ" EN CLAU DE

El pianista Albert Palau, actualment resident a Londres i un dels músics de jazz més inquiets del nostre panorama, signa el disc «La música de Miguel Asins Arbó», que acaba de veure la llum publicat pel segell especialitzat Nuba Records amb la participació de l'Institut Valencià de Cultura. En el CD Palau està acompanyat per una nodrida representació de talents del jazz valencià. «La música de Miguel Asins Arbó» va sorgir en 2014 com a resultat d'un encàrrec de la Generalitat per al festival Cinema Jove. Palau va acceptar el projecte de posar en clau de jazz contemporani la música d'aquest músic valencià tan lligat al cinema i la televisió, i l'èxit artístic ha animat als responsables a plasmar el resultat en disc.


En l'enregistrament destaquen les versions de bandes sonores de pel·lícules com «Plácido» (1961) o «El botxí» (1963), de Berlanga, cineasta amb el qual Asins va col·laborar diverses vegades. Inclou música de cintes de Francisco Regueiro («El bon Amor», 1963), Jesús Fernández Santos («Arribar a més», 1963), Manuel Mur Oti («A Ferro Mor», 1962), León Klimovsky («Últim desig», 1976) i Roberto Fizz («Un atracament d'anada i volta», 1968), un ampli ventall que passa per la comèdia, el drama, el cinema negre i fins i tot la ciència ficció. Palau, que ha fet un exhaustiu treball d'estudi i selecció per a arribar a aquests set temes, explica que la música d'Asins «reflecteix el caràcter de cada pel·lícula, i es mou entre la senzillesa i eficàcia d'alguns temes humorístics amb la sofisticació d'uns altres que demostren una gran tècnica compositiva». Asins Arbó ja va evidenciar en molts dels seus treballs una afinitat per les orquestracions i els patrons del jazz, però el treball d'adaptar-ho al llenguatge del jazz contemporani ha sigut «un repte», assegura Albert Palau. La versatilitat del compositor es reflectirà en un repertori que inclou gèneres diversos com el fox trot, el blues, el bolero i la cançó. El CD es completa amb una composició del pianista, un boogaloo, homenatge personal a Asins Arbó i als músics que li han acompanyat en aquest treball, titulat «Els arbonautas». «Com els argonautas de la mitologia grega, nosaltres també hem fet un viatge fascinant al llarg de diverses etapes musicals», explica Palau. Albert Palau va estudiar jazz en diversos seminaris internacionals abans de graduar-se en l'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona (2004) i en el Berklee College of Music de Boston (2007), gràcies a una beca de la Generalitat. Recentment, la beca Arthur Lyons li ha permès cursar un màster en el Royal Academy of Music de Londres. Ha tocat i gravat amb els músics valencians Jesús Santandreu, Perico Sambeat, David Pastor, Joan Soler, Ramón Card, Vicente Espí, Javier Vercher, Voro García, Carlos Martín i la Sedajazz big band entre uns altres. També ha acompanyat professionalment a artistes com Charles McPherson, Pat Metheny, Christian McBride, Peter Bernstein, Greg Hopkins, Jack Walrath o Viktorija Pilatovic. A més de la seua destresa al piano ha manifestat un gran talent com a arranjador, faceta que posa de nou de relleu amb aquest projecte. El grup convocat per a l'ocasió reuneix a alguns dels principals noms de l'escena valenciana: el trompetista Voro García, el trombonista Toni Belenguer, els saxofonistes Perico Sambeat i Ramón Card, el guitarrista Joan Soler, el contrabajista Ales Cesarini, el bateria Mariano Steinberg i el percussionista Carlos Llidó, amb la cantant Elma Sambeat com convidada. Miguel Asins Arbó (1918-1996) va ser un deixeble destacat de Manuel Palau, amb qui va estudiar en el Conservatori de València. Va formar part del cos de directors de música de l'exèrcit de terra i després va accedir a la càtedra d'acompanyament en el Conservatori Superior de Música de Madrid. A més de la seua abundant obra per a cinema i televisió (amb sèries tan populars com «Diego d'Acevedo») són molt apreciades les seues obres per a banda i per a orquestra, així com els seus cicles de cançons. En 1950 va obtenir el Premi Nacional de Música.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page