top of page

"GIRAR-LI L'ESQUENA ALS CREADORS ACTUALS, ALS QUI POTS ESCRIURE UN E-MAIL O PARLAR PER TELÈ

Dissabte passat acabava "El Compositor Hui", un festival de Música Contemporània que ens ha permés descobrir, al llarg d'aquest 2017 que també s'acaba, compositors de primera línia de la creació musical present.


Ens ha permés fer-ho, a més a més, d'una forma diferent. Cada concert de "El Compositor Hui" ha estat dedicat a un compositor o compositora i cada episodi ha sigut una experiència en la qual hem tingut les espectadores el privilegi de gaudir del concert en presència del compositor, que segut al costat de l'escenari, gaudia ell també de la interpretació de les seues obres. Els intèrprets, sempre els membres d'Antara Grup, una proposta pedagògica imprescindible encapçalada per Carlos Amat que permet als estudiants del Conservatori Superior de Música de València endinsar-se en el que és la interpretació de la música anomenada contemporània.

"El Compositor Hui" començà al mes de Març amb un concert dedicat a compositors valencians destacats del segle XX que prepararen les bases per les composicions que s'estan desenvolupant ara al segle XXI.

En el següent episodi, el protagonisme va correspondre a Emilio Calandin, que va fer un recorregut per obres destacades de la seua trajectòria.

Claudia Montero va ser la següent compositora triada, que va poder explicar les seues obres el 21 d'Octubre.

I finalment, Voro Garcia va ser l'encarregat de tancar el festival dissabte passat en el concert de cloenda del festival d'aquest any.

El títol del concert "Figures sonores, des de l'ombra a la llum" ja ens situava perfectament en l'obra de Voro Garcia, en la qual aquesta contraposició, traslladada a la música amb el contrast entre harmonies diferents, sonoritats obscures i brillants, ha sigut protagonista del procés creatiu de l'artista al llarg d'aquesta última dècada. "Figures sonores fa referència a la manera en què estan relacionats tots i cadascun dels materials en tots els paràmetres que intervenen en el discurs sonor".

El concert està plantejat com un monogràfic de l'autor, que a més d'obres pròpies continga també altres creacions que han influït a l'autor al llarg del seu procés creatiu.

"He tractat de triar un conjunt d'obres que reflectira el meu punt de vista front a la creació". Ens explicava Voro Garcia quan acabà el concert, que eixa havia sigut la manera de fer la selecció.

Començava el concert amb l'obra "Latidos, Al otro lado de la sombra de un sueño", una obra per a molls, tam tams i altres artefactes que pertany al vessant més experimental de l'autor, experiments i proves dels que extrau idees i elements nous que després s'inclouen en les obres orquestrals.

La contraposició d'ombra i llum de la qual parlàvem, va estar present en el concert en dues peces: "Huellas borradas" i "Des de l'ombra a la llum". "La relació de llum i ombra amb poetes i pintors ha ocupat la meua última etapa creativa i era important que estiguera present amb obres amb veu per què la veu sempre ha estat present en la meua formació. Des dels 16 anys he estat dirigint cors". De fet, la segona obra del concert era una peça polifònica de Tomàs Luis de Vitoria del qual Voro ens va dir que "És una de les meues preferències".

Voro Garcia és el Director Artístic de la pròxima edició de l'Ensems, que serà la 40 edició d'aquest festival de Música Contemporània, a la vegada tan consolidat i tan desconegut per a bona part de la població. "Crec que la música contemporània no arriba a la gent per comoditat i per falta d'atreviment dels programadors."

"La música contemporània en absolut és elitista ni està feta per a intel·lectuals. Va dirigida a totes les persones que vulguen gaudir de noves sonoritats"

La por dels programadors a què els concerts de música contemporània no obtinguen bona resposta de públic provoca que no els incloguen en les programacions dels auditoris i d'aquesta manera bona part de la població roman aliena a la música que es desenvolupa en l'actualitat.

"Actualment ocorre una cosa que mai havia ocorregut en la història de la música." Parlem del fet que històricament, els compositors treballaven per a reis o mecenes que els encarregaven peces musicals àdhuc per a esdeveniments concrets que ocorrien en el seu moment present. Ara, per primera vegada, s'interpreta la música del passat, desconnectada del moment en què va ser composta. "Girar-li l'esquena als creadors actuals, als qui pots escriure un e-mail o parlar per telèfon, és una estupidesa".

En realitat, si tècnicament les obres estan ben compostes i ben interpretades, amb el públic no ha d'haver cap problema. "Quan estem tocant, la nostra matèria és el so i cal centrar-se en assaborir les sonoritats i la manera en què estan enramades"

"A mi m'agradaria que Ensems es coneguera igual com es coneix Dansa València o Sagunt a Escena".

La manera en què s'ha fet la difusió de l'Ensems ha creat la imatge que la música que es programava és una música estranya, i axiò ha dificultat que aquest festival s'implante en la societat valenciana. " Vaig a tractar de trencar aquesta imatge i trencar també les etiquetes." Lluny d'estils i noms, Ensems conté música d'aquest segle i del passat, d'instruments clàssics, músiques experimentals, electrònica, i quantitat de variacions i combinacions de tots aquests elements i altres. "Simplement són distintes maneres d'abordar el so. Ensems vull que siga un espai del so. I un espai que sone. I un Ensems de

tots"

Aquest any és la 40 edició de l'Ensems i tindrà la participació dels tres Conservatoris Superiors. "Vull que entenguen que Ensems és casa seua". A partir de l'any vinent se'ls convidarà a participar alternament amb l'objectiu de mostrar a les estudiants que a més a més de les orquestres hi ha altres vies de desenvolupament professional. "Estan els Ensembles, i altres opcions, per exemple, tocar amb el "Botifarra", per dir una. La gent que té una formació acadèmica hauria de tindre unes mires més esfèriques".

Un objectiu essencial d'aquest Ensems especial és per tant, el vessant pedagògic per un costat i per l'altre apropar-ho al públic. "Per als estudiants és fonamental tindre l'oportunitat de fer fora del Conservatori el que estan fent als programes d'estudis. Si no, al final pareix que aquesta música és només acadèmica i es queda com una audició d'aula".

"És fonamental aconseguir la normalització en les programacions. Aquest any hem fet vàrios concerts al llarg del curs i la gent ha vist que no són músiques tan estranyes"

Treballar de cara a la ciutat. Amb aquest lema s'afronta la pròxima edició de l'Ensems, que promet ser excepcional en qualitat, originalitat i també en la manera d'acostar-se a nosaltres, les espectadores.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page