top of page

MATTHIAS GOERNE SERÀ EL BARBABLAVA DE BARTÓK A VALÈNCIA

El castell de Barbablava és l'única òpera del compositor hongarès Béla Bartók. El llibret és de Béla Balázs, poeta i amic del compositor.


Il·lustració de Gustave Doré del castell de Barbe Bleu.


Va ser composta en 1911, estrenada al 1918 i modificada per al Maggio Musicale fiorentino al 1938, representacions que li van conferir l'èxit internacional. Basat el llibret en un conte de Charles Perrault (1697, en la compilació Ma mère l'Oye) en el qual una dona descobreix que el seu marit oculta en una habitació prohibida els cadàvers de les seues anteriors esposes, aquest conte de fades, s'allunya completament dels contes infantils de Perrault. Res queda de conte moral en el llibret de Balázs i en la música de Bartók.


Judith fuig de la seva família al costat de l’estimat fins al fosc castell on Barbablava oculta els seus secrets en set portes infranquejables, metàfora del seu veritable esperit turmentat. La sang envaeix tot allò que hi ha a l'interior de les portes, portes de tortura, llàgrimes i mort que la curiositat de Judith va obrint tot i les advertències del cada vegada més desolat amant.


Considerada com un macabre Pelleas et Melisande hongarès, en l'obra de Bartok podem identificar clarament la influència dels impressionistes francesos amb Debussy al capdavant, però també la gran tradició clàssica de Brahmns, Liszt i Strauss. La música de Bartók està al seu torn marcada per una profunda investigació del folklore popular hongarès, sent els seus ritmes i melodies fruit de les arrels musicals del seu país.


Matthias Goerne, el gran baríton alemany que ha encarnat aquest any el Wozzek al Festival de Salzburg, interpretarà el paper de Barbablava acompanyat de la mezzosoprano Rinat Shaham en aquesta torbadora única òpera de Béla Bartók.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page