top of page

"HUI S'INTERPRETA MÉS LA MÚSICA DELS COMPOSITORS MORTS QUE LA DELS VIUS"

Ahir assistirem a un nou concert del festival "El Compositor Hui" al MUVIM.

El Compositor Hui és un festival dedicat a la música contemporània que tracta de traure de l'oblit la música compossada en l'actualitat que ha vist com, sobre tot a partir de la segona meitat del s.XX era deixada fora dels escenaris.

Aquest festival està enfocat també a donar protagonisme al compositor de música contemporània, que junt amb les composicions actuals, és l'altre gran oblidat. Per això, cadascun dels concerts que integren el festival està dedicat a un compositor o compositora, del qual s'interpretaran diverses obres.

Altra peculiaritat és que l'autor o autora sempre estarà present en la sala, prsentant les obres i compartint amb l'audiència les seues motivacions i les fonts d'inspiració que el portàren a desenvolupar la seua música.

Per arrodonir la proposta, aquest festival dóna també resposta a una demanda necessària, i és que la música contemporània estiga present als programes d'estudis dels conservatoris. Per això, els intèrprets d'aquests concerts són els integrants d'Antara Grup, format per estudiants del Conservatori Superior de Música Joaquim Rodrigo de València.

"Una de les coses que falten als Conservatoris és precissament la música contemporània. Si no tens algún professor amb molta sensibilitat per aquest tipus de música, la gent acaba els estudis sense haver tingut contacte amb la música contemporània". (Emilio Calandin)

El concert d'ahir va estar dedicat al compositor valencià Emilio Calandin.

Calandin és un compositor valencià que va començar a estudiar música de la ma de sa mare, J. Hernández i continuà la seua formació als Conservatoris de València i Alacant. A la seua formació van tindre molta importància la influència d'altres compositors com José Báguena Soler i Francisco Llàcer Plà. Les seues composicions l'han portat a obtindre diversos reconeixements internacionals de composició: Premi a la Creativitat Emilio Mulet (1989), finalista en el Ciutat d'Alcoi (1991), Premi Govern de Navarra (1992), Premi Ciutat d'Alcoi (1992).

Sempre ha estat molt implicat en difondre la música del s.XX, tant a cursos i seminaris com involucrant-se de ple en projectes com la fundació de la Jove Orquestra Salvador Giner, que va dirigir de 1989 a 1995 o l'Associació ART'S XXI i molts més.

La seua producció abasta obres per a solistes, corals, música de cambra, percussió, etc. i és programada a festivals i auditoris internacionals.

Fotos del ensayo, backstage y concierto en el MUVIM

Emilio ens va descriure el repertori del concert com "un recorregut ample pel tot el seu catàleg", abastant des d'una obra compossada a 1980 fins a la més recent del concert, de 2007. També ample en quant a la formació musical a que va dirigida l'obra, ja que ens trobem des d'una obra per a guitarra sola fins a una per a grup instrumental (corda, vent i veu), passant per obres per a piano, piano i soprano i quintet de metalls.

Per altra banda, ens contà que la connexió amb aquest festival i amb l'Antara Grup, connexió imprescindible per poder dur endavant aquest concert, va ser Vicent Roncero, director artístic del festival, qui li va propossar integrar un concert de la música d'Eduardo Calandin dins d'El Compositor Hui. Calandin descriu "El Compositor Hui" com un festival necessari per tal d'augmentar la presència de la música Contemporània a les programacions dels auditoris i a els programes d'estudis dels conservatoris. Té antecedents en l'Associació ART'S XXI, que ll mateixa va fundar i presidir i que durant cins anys, amb el suport d'SGAE, va començar a impulsar la música contemporània d'autors valencians. Els tres eixos fonamentals d'El Compositor Hui són per a Calandin, el fet que els concerts són en un museu com el MUVIM, de manera que aquest espai està incloent la música dins de les seues activitats culturals. En segon lloc, que tot el repertori estiga dedicat a música contemporània. I finalment, encara que igual d'important, que els intèrprets siguen estudiants del concervatori. Per a aquests, participar en aquest projecte és a més a més una oportunitat d'interpretar unes obres i poder conéixer al compositor de les mateixes, cosa que només pot ocórrer en música contemporània.

·"El contacte entre intèrprets i compositors és fonamental. És la manera d'obtindre un feedback directe sobre l'obra compossada i permet un gran enriquiment mutu. Si estiguera Mozart, li preguntaríem a Mozart. Però Mozart no està, estem nosaltres. Tanmateix, nosaltres pareix que no estem, no existim. "

"Per a mi treballar amb Antara Grup ha sigut una experiència fantàstica per què m'agrada molt treballar amb gent jove. Per a ells jo crec que també"

"Si vols guanyar diners, no et dediques a la música contemporània". Aquestes van ser les paraules que li va dirigir Francisco Llàcer Plà, una de les seues principals influències, quan Calandin començava la seua carrera i anà a visitar a Llàcer Plà per ensenyar-li les seues composicions. "Tenim asumit que la música contemporània és una proposta minoritària, però hem de tractar que ixca endavant el màxim possible".

Sort que els diners no han estat la màxima motivació de Calandin i va seguir endavant amb les seues composicions!

Pròxim concert de "El Compositor Hui", 21 d'octubre al MUVIM, concert que es dedicarà a composicions de Claudia Montero.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page