"STOCKHAUSEN ÉS UN GENI. TREBALLAR AMB ELL VA SER UN SOMNI QUE NI TANL SOLS VAIG BUSCAR"

May 4, 2017

Ahir dimecres 3 de vesprada tornàrem a sumergir-nos en les propostes innovadores de música contemporànea que ens porta el festival Ensems. En aquest cas, li tocà el torn al Leuka Ensemble, una  formació alicantina especialitzada en la música de Karlheinz Stockhausen

 

 

 

Una ampla formació musical actuà sota la direcció de Jesús Salvador Chapí. La direcció artística del concert ha estat a càrrec de Antonio Pérez. 

 

El programa presentava tres obres. En la primera part s'interpretà Piccolo, de Stockhausen, i Heteropgénea II, de Manuel Añón Escribà. Per a aquesta segona obra, el concert d'ahir constituïa l'estrena absoluta ja que ha sigut un encàrrec d'Ensems. 

A la segona part es va interpretar l'obra Orquester Finalisten de Stockhausen. Aquesta és un obra de 1993 en la que, segons l'autor, es presenta als músics de l'orquestra com a finalistes, i les seues intervencions al llarg de l'obra representen les seues interpretacions en una supossada prova d'accés a una orquestra. Per això, en aquesta obra, l'estructura és una successió de sols amb un tutti finale enlloc del més habitual, que seria que els músics tocaren junts la major part del temps amb alguna intervenció solista esporàdica. 

 

 

 

Antonio Pérez, director artístic del concert, és també qui va  posar la primera pedra per crear el Leuka Ensemble. Ens conta que és una agrupació que va sorgir pel ferm propòsit d'interpretar precisament l'obra Orquester Finalisten, obra de la que varen fer l'estrena a Espanya en un concert al Conservatori Superior d'Alacant. I va ser precissament l'èxit d'aquest concert el que va motivar la constitució d'aquest grup d'una manera més estable. 

Alacant, d'on provenen, compta amb un festival de música contemporànea des de fa més de 20 anys. Tanmateix, aquest festival mai programava formacions alicantines, i el Leuka Ensemble no ha sigut una excepció, ja que encara no ha actuat en aquest festival malgrat ser capaços de posar en escena obres com les de Stockhausen.  Aquest autor, en paraules de Pérez, és un "geni del segle XX, creador de la música electrònica en el planeta, i motls autors moderns com Nina Hagen o Bjork han absorbit coneixements d'Stockhausen. Inclús dos membres de  Kraftwerk, van ser alumnes d'Stockhausen al Conservatori". 

 

 

 

 

Tal com va passar en el concert de Brouwer Trio, on les obres havien estat compossades per diferents compositors expressament per a eixe conjunt musical, en aquest cas també trobem una relació molt estreta entre Stockhausen i l'intèrpret, en aquest cas Antonio Pérez. Pérez va conéixer Stockhausen en el 1993 de la mà de la filla d'Stockhausen, qui els va presentar. I després d'una primera trobada aquell any, finalment varen mantindre una estreta relació des de 1997 a 2007, anys que Pérez es va traslladar a viure a Alemanya i en els que treballà intensament estrenant, gravant i interpretant obres del compositor alemany.

 

"Jo adore la seua música. Per a mi l'experiència (de treballar amb Stockhausen) va ser un somni que ni tan sols vaig buscar". 

 

La relació completa de membres del Leuka Ensemble és: 

Xavier Galán, baríton
Paco Varoch, fauta i flautí
Anabel Querol, oboè
Francisco García, clarinet
Nines Galán, Clarinet i clarinet baix
Rafael Doménech, fagot
Vicente Antón, violí
Zoar Mellado, viola
Quico Pastor, violoncel
Emanuel García, contrabaix
Emilio Gómez, trompeta
Alma García, trompa
Javier García, trombó
Juan Palacios, tuba
David Almagro, percussió
 

Enhorabona a tots ells i elles!

 

Ensems continúa demà divendres amb el concert de l'Orquestra de València que interpretarà: 

Llorenç Barber Afectuosament (Obra encàrrec)

Emmanuel Sejourné Doble concert per a marimba, vibràfon i orquestra

Piotr Ilitx Txaikovski Simfonia núm 1 en sol menor, op. 13

 

Compartir en Facebook
Compartir en Twitter
Please reload

Entrades destacades

PLACER ESTÉTICO Y MUSICAL EN UNA NOCHE INOLVIDABLE

January 31, 2020

1/10
Please reload

Entrades recents

November 26, 2019

Please reload

Arxiu
Please reload

Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon