top of page

ENSEMS, UN FESTIVAL NECESSARI.Ahir va començar la 39 edició del festival Ensems amb un gran concert del conjunt B3: Brouwer Trio.


En acabar el concert vam tindre l'oportunitat de parlar uns minuts amb organitzadors del festival, els músics i amb compositors participants per tal de compartir impressions.

.

El compositor José Javier Peña-Aguayo, que estrenava l'obra Fronteras Líquidas al concert, parlava d'Ensems com de l'esdeveniment de música contemporània de la ciutat més rellevant de l'any. "És un honor participar en la inauguració del festival i estic desitjant poder gaudir de tota la programació".


Per la seua part, Jenny Guerra, una de les integrants de Brouwer Trio ens va descriure Ensems en una sola paraula: necessari, ja que considera que "ja feia falta que València tinguera un cicle estable de música contemporània i seria interessant que es poguera fer encara durant més mesos. És molt positiu el nou format d'aquest any, ja que permet que el públic assumisca com a un hàbit que cada setmana setmana pot acudir al Palau de la Música a escoltar música contemporània. És genial".
Leonardo Marqués, director d'Ensems, resaltava que Ensems és el festival de Música Contemporània més antic de l'estat i un dels més antics d'Europa, de fet dins d'Espanya és l'únic que ha aconseguit perdurar en el temps. Per a Leonardo, la qualitat de la programació ha sigut el secret per aconseguir que aquest projecte continue al llarg del temps.


"Per poder acostar la música contemporània a l'espectador és imprescindible en primer lloc crear espais on es `programen concerts d'aquest gènere. I, en el mateix grau d'importància, fer molta difusió per tal que aquesta programació siga coneguda pel públic. Sense aquesta difusió, arribar a l'audiència és impossible.

Amb la difusió adequada, el públic coneixerà que la música contemporània no és només sorolls incomprensibles, que hi ha moltes coses dins del concepte "música contemporània"". (Jenny Guerra)


Quant a la programació del festival, Marqués comentà que es busca fer una programació que combine artistes de la Comunitat Valenciana amb artistes nacionals i estrangers, i es dóna molta importància a estrenar obres en el festival. En aquesta edició seran sis les obres estrenades, obres que han sigut encarregades expressament per a ser estrenades a Ensems. També es prioritza als grups que en la seua proposte inclouen obres a estrenar al festival.


Peña-Aguayo destacava de la programació la participació de l'Orquestra de València i també la inclusió de programació dedicada a públic juvenil i interdisciplinari per tal d'atraure més públic cap al festival. "Sempre podràs atraure més públic si no ofereixes només música. És molt important poder col·laborar amb altres disciplines i altres tipus de música per atraure més públic i evitar viure en un micro univers. ".

I ara ja parlem del concert. B3·: Brouwer Trio és un conjunt creat al 2002 que aquest any està celebrant el seu 15 aniversari. Ha gravat 5 discos i i és tota una referència en música contemporània a Europa. Està format per Jenny Guerra al violí, Elena Solanes al Cello i Carlos Apellániz al piano. Parlant amb Jenny Guerra, descobrirem algunes particularitats que ens van paréixer especials, com per exemple, que totes les obres interpretades al concert han sigut compostes expressament per a Brouwer Trio.

Jenny Guerra ens contà que per a dissenyar el repertori del concert, van triar obres amb les quals tenen una viculació especial. Totes les obres estan expressament creades per a Brouwer Trio, algunes de fa molts anys i tres que s'estrenaren al concert. "El millor és que són totes de compositors amb els quals tenim el plaer de treballar i per tant l'experiència va molt més enllà d'interpretar una obra "X". a causa de la intensa relacio qe ens uneix al compositor. A més a més, com estem celebrant el 15 Aniversari, hem triat tot obres amb les que tenim un vincle especial."

Musicalment, el concert ens va paréixer fantàstic. Penya-Aguayo ens el descrivia com excel·lent.


Per acabar ressaltem algunes novetats d'Ensems que ens comentà Marqués. Com a novetat Una va ser la participació per primera vegada de la Banda Municipal i de l'Orfeó Universitari de València. La Banda Minicipal estrenarà l'obra de José Miguel Fayos-Jordán "Cantos Atávicos. Homenaje a Blasco Ibáñez 18". Per la seua part, l'Orfeó Universitari estrenarà l'obra "Lacrimae" de Francisco Coll.

Altra novetat destacada és la secció "X-Ensems", dedicada als xiquets i xiquetes, i que compta amb una programació específica per la captació de nous espectadors i espectadores. En aquesta secció s'han dissenyat cinc propostes per a cinc sectors d'edat diferents. En alguns casos, inclús els intèrprets són els mateixos xavals.


Per la nostra banda estem totalment d'acord amb Jenny: la música contemporània és moltes coses, està plena de propostes fantàstiques per escoltar i per descobrir. Igual que al mon actual passen moltes coses diferents també dins de la música hi ha un fum d'idees noves. Només cal posar l'orella i deixar-se emportar.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon
bottom of page