“EL COMPOSITOR HUI”, FESTIVAL DEDICAT A COMPOSITORS/ORES CONTEMPORANIS AL  MUVIM

El dissabte ens acostarem a la proposta del Muvim, un concert anomenat “A les portes del segle XXI” i que s’engloba dins del festival “El Compositor Hui”. Aquest festival té la peculiaritat d’estar íntegrament dedicat a compositors contemporanis, que són, en molts casos, grans desconeguts del públic.


Tots i totes les que hem tingut la sort d’estudiar música hem rebut com a referents tots els grans compositors de la història, com Mozart, Beethoven, Chopin, etc., i després cadascú va triant aquells estils amb els quals més gaudeix. Tanmateix, molt poques persones coneixen els compositors del seu temps. I des del Conservatori Superior de Música de València han decidit posar remei a aquesta circumstància.


En paraules del Director Artístic del Festival i també professor del Conservatori, Vicent Roncero, “Aquest festival busca donar-li el lloc que li correspon a una música que ha estat maltractada durant tot el s. XX i que continua en la mateixa situació”. Ho descriu com una situació anacrònica, debut al fet que en qualsevol altra disciplina artística, com el cinema, la literatura, etc., l’audiència sempre tracta de conéixer les últimes novetats mentre que en música clàssica els autors actuals són el menys coneguts pel públic. Aquesta situació es repeteix als Conservatoris, on els alumnes segueixen estudiant la música qie estudiaven els seus professors, que al seu torn repetien el repertori dels seus mestres i així successivament. En una paraula, la relació entre els compositors actuals i la societat és de total desconnexió.


“La música encara no ha arribat al s. XX malauradament”


“Jo d’una forma molt humil he tractat de crear un festival on els compositors, que són els creadors i són els que estan fent realment la història de la música, ens parlen de la seua música”


El Festival està organitzat en una sèrie de concerts monogràfics, cadascun d’ells dedicats a un compositor o compositora actual i amb la gran peculiaritat que el compositor/a estarà present en el concert, explicarà l’obra i els motius que l’impulsen a crear música d’una manera o altra, estarà dalt de l’escenari i compartirà el concert amb els intèrprets.


El concert del dissabte, que estrenava el festival, tenia un format un poquet diferent, ja que es va plantejar com un concert-homenatge. Un homenatge a tots els compositors i compositores que durant el segle XX han obert les portes de la modernitat en la música composta a la Comunitat Valenciana. Compositors que “donaren, als que estem escrivint ara música, l’oportunitat de conéixer altres maneres de fer”: Vicent Asencio, Matilde Salvador, José Báguena-Soler, Francesc Llàcer i Ramón Ramos.


Els intèrprets d’aquests concerts seran els components d’Antara Grup. Antara Grup és un projecte pedagògic integrat per alumnes del Conservatori que estàn a punt d’acabar els seus estudis. D’aquesta manera “s’estableix un vincle esntre la seua professió i la música de hui en dia”.


El concert ens va deixar amb molta curiositat per seguir descobrint compositors i compositores actuals, a la vegada tan prop i tan lluny paradoxalment.


El pròxim concert del cicle “El compositor hui” será el 27 de Maig i amb el nom “Esculpir en el temps, pintar en el silenci”, ens oferirà obres d’Emilio Calandín.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Segueix-nos
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
LOGO VERSION MAS HORIZONTAL.jpg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon